Passordsikkerhet

Passordsikkerhet er viktig. Når du velger et passord er det viktig å tenke på at dette ikke er noe som lett kan settes i sammenheng med deg som person og lett kan gjettes av andre. Unngå f.eks fødselsdager, kjæledyr, navn på barn osv da dette er ting som lett kan knyttes til deg som person.

Er det vanskelig å gjette et passord?

Visste du at passordet 'xF23gXw' er mye lettere å gjette enn f.eks passordet "Jeg går på tur i skogen" ? Det førstnevnte vil det ta ca. 14 minutter for en vanlig PC å prøve seg frem til, mens det sistnevnte vil en vanlig PC bruke ca 7 desillion år på komme frem til

Passordlengde - hvor langt bør mitt passord være?

Desto lengre passordet er, desto vanskeligere blir det å gjette seg frem til det. Et passord som består av en helt naturlig (for deg) setning på f.eks 6 ord vil være vesentlig vanskeligere å gjette seg frem til enn et kort passord med vilkårlige tegn og tall.

Vi anbefaler alltid å ha passord på minimum 8 tegn og vårt kundesystem tillater ikke egenvalgte passord på mindre enn 8 tegn. Om mulig, bruk alltid mer enn 8 tegn

Hvilke tegn bør jeg ha i et sikkert passord?

Du bør minimum alltid ha forskjellige store og små bokstaver, samt tall. Om du bare bruker bokstaver og tall bør passordet være på flere tegn enn om du også velger å benytte ett eller flere spesialtegn (mellomrom, utropstegn, spørsmålstegn e.l).

 

Eksempel

En vanlig PC bruker ca. 15 minutter på å gjette passordet 'Km23VgbW'.
En vanlig PC bruker ca. 1 time på å gjette passordet 'Km23Vg!'.

Som du kan se blir tiden 4-doblet ved å fjerne 2 bokstaver og erstatte de med ett spesialtegn (!)

Vi anbefaler alltid å ha minst ett spesialtegn (mellomrom, utropstegn, spørsmålstegn e.l) i et passord

Verktøy

Ønsker du å teste hvor sikkert et passord er? Dette kan du sjekke på nettsiden howsecureismypassword.net. Passord su skriver på denne siden blir ikke sendt over internett, det er JavaScript som gjør beregningene i din nettleser.

For å få vanskelig passord generert kan vi f.eks anbefale websiden strongpasswordgenerator.com