Informasjon ÆØÅ-domener

Domenenavnsystemet på internett er utviklet for kun å støtte domenenavn med tegnene a-z, tallene 0-9 og bindestrek (-). For å unnga den "umulige" oppgaven å oppgradere alle navnservere på internett til å støtte flere tegn, har man valgt å benytte seg av en koding av nasjonale domenenavn slik at disse domenenavnene fremstilles kun med tegnene a-z, tallene 0-9 og bindestrek (-). Denne kodingen kalles "ACE-koding".

Dette vil si at alle domenenavn som inneholder nasjonale tegn også har en unik ACE-form. F.eks. vil domenenavnet "www.blåbærsyltetøy.no" skrives som "www.xn--blbrsyltety-y8ao3x.no" på ACE-form.

Hvilken betydning har dette for funksjonaliteten til mitt domene?

Dette har en vesentlig betydning for hvordan ditt nasjonale domene fungerer og hvordan du kan bruke det. Siden det er nødvendig med en slik omkoding av et domenenavn med nasjonale tegn må de programmene hvor man skriver inn domenenavn være laget på en slik måte at de konverterer nasjonale domenenavn til en ACE-form.

Er det mulig å bruke Æ, Ø og Å i e-postadresser?

I e-postprogrammer er det veldig begrensede muligheter for å benytte Æ, Ø og Å. Man kan aldri benytte Æ, Ø og Å i den delen av e-postadressen som kommer foran @ (brukernavnet). Det er kun i domenenavnet (etter @) at man kan bruke Æ, Ø og Å. Imidlertid er det veldig få programmer som støtter dette, slik at dersom du sender en e-post fra ditt nasjonale domenenavn til en som ikke har slik støtte vil ACE-formen av domenenavnet være det mottakeren av e-posten ser.

Har du flere spørsmål rundt Æ, Ø og Å før du går til anskaffelse av et nasjonalt domenenavn, kontakt oss