Tilbake til artikkeloversikten

Kom igang med WordPress

Skrevet av Anders Bjørnerud
23. januar 2014


WordPress er et av verdens mest brukte systemer for å lage websider og blogger. Selv om du ikke har eller ønsker en blogg, er WordPress et meget godt system å bruke til din webside. Med WordPress er det veldig enkelt å lage og oppdatere flotte websider.

Hva trenger jeg?

For å kunne ta i bruk WordPress trenger du et webhotell og domenenavn. WordPress er et system som trenger en database for å fungerer og du må derfor ha webpakken MyWeb Standard eller større hos oss. Prisen for et domenenavn og en webside med WordPress er derfor under 800,- kr per år inkl.mva. Det er mindre enn to caffe latte per måned. Dette inkluderer masse diskplass og så mange epostadresser du ønsker.

Installasjon av WordPress

Hos oss installerer du WordPress på ditt webhotell med noen få museklikk. Vi har løsninger som gjør det enkelt å installere siste versjon og våre systemer hjelper deg også å alltid holde din WordPress-installasjon oppdatert.

For hjelp til å installere WordPress på ditt webhotell har vi en egen artikkel i vår Kunnskapsbase som forklarer dette steg for steg.

Logg på WordPress for første gang

Når du har installert WordPress via vår AutoInstaller får du frem link til administrasjonssiden. Denne adressen er alltid domenenavnet og eventuelt en underkatalog hvor du installerte WordPress, etterfulgt av /wp-admin

Når du går til denne adressen vil du se påloggingsbildet.
WordPress lgin

Logg deg inn med brukernavnet og passordet som ble valgt under installasjonen og du kommer til WordPress sitt Kontrollpanel, som er stedet hvor du styrer og administrer alt rundt din WordPress-webside
WordPress Kontrollpanel

WordPress Kontrollpanel

Kontrollpanelet i WordPress er delt inn i seksjoner. Så lenge du er logget inn vil du ha en verktøyrad helt øverst i skjermbildet. De forskjellige seksjonene som kan administreres er tilgjengelig nedover i menyen til venstre
WordPress Kontrollpanelmeny

En standard WordPress-installasjon har normalt disse seksjonene:

Kontrollpanel

Startsiden til Kontrollpanelet med aktuelle oppgaver og link til oppdateringsfunksjonen.

Innlegg

Her skriver og administrerer du blogg-innleggene i WordPress. Du administrere også kategorier i bloggen.

Media

Alle bilder og videoer som lastes opp i WordPress er tilgjengelig under Media. Her kan du legge til bildetekster, laste opp nye bilder, slette bilder m.m.

Sider

Sider som ikke er blogg-sider lages under Sider. Her oppretter og redigerer du sider. Du kan opprette sider i en trestruktur, hvor hovedsider kan ha undersider osv.

Kommentarer

På innlegg og sider hvor det er aktivert muligheter for å kommentere, vil det nederst være et kommentar-felt. Under Kommentarer vil du kunne se og administrere disse kommentarene.

Utseende

Du kan selv endre utseendet på din WordPress side via innstillinger og tema. Du setter også opp egendefinerte menyer og widgets under Utseende.

Utvidelser

En av de virkelig store styrkene til WordPress er at du kan bygge ut med ekstra funksjonalitet via utvidelser. Det finnes nærmest utallige utvidelser tilgjengelig. Disse kan enkelt installeres og administreres under Utvidelser.

Vær ekstra nøye ved installasjon av utvidelser. Utvidelser har veldig forskjellig kvalitet og kan ofte være en mulighet for å innfør en sikkerhetsrisiko til din webside. Vi oppfordrer til kun å bruke tillegg som kontinuerlig oppdateres av utvikler

Brukere

Administrasjon av brukere som skal kunne bidra eller endre innhold på din webside. Ved bruk av plugins som gir brukertilpasset innholdet vil også normalt alle brukere som registrerer seg administreres under Brukere.

Innstillinger

Under Innstillinger styrer du de fleste innstillingene som gjelder for din WordPress-webside.

Lær deg WordPress bedre

Er du helt ny med WordPress anbefaler vi å sette deg godt inn i WordPress sine funksjoner. Det finnes en god veiledning å starte med på Learn WordPress.

Andre nyttige linker som hjelper deg i gang med WordPress:

 

Oppdater WordPress så fort en ny versjon er tilgjengelig

Med løsninger som er basert på åpen kildekode, slik WordPress er, kommer det ofte oppdateringer. Disse oppdateringene gir ofte nye funksjoner, men oppdateringer kommer også ofte for å rette opp i feil / sikkerhetshull. Siden kildekoden er åpent tilgjengelig betyr det at personer med ikke like hyggelig hensikter som de fleste av oss, kan finne silke sikkerhetshull og utnytte disse. Det er derfor viktig å alltid holde WordPress oppdatert!

Hvis du har installert via vår AutoInstaller anbefales det på det sterkest å aktivere automatisk oppdatering av WordPress hvis du ikke allerede gjorde dette når du installerte WordPress. Hvordan du sjekker om automatisk oppdatering er skrudd på og eventuelt aktiverer dette, er forklart nærmere i egen artikkel i vår Kunnskapsbase.

Ønsker du å oppdatere manuelt er det viktig at du ofte logger deg inn i WordPress Kontrollpanel for å oppdatere din webside. Vi kan også ta oss av alt rundt oppdatering og sikkerhetsovervåking av din WordPress-webside. Kontinuerlig oppdatering og sikkerhetssjekk tilbys for 99,- ekskl.mva per måned.

 

Innhold på websiden

Før du starter med å tilpasse din webside, bør du tenke igjennom hva slags innhold du skal ha på din webside. Hvilken type innhold du skal lage vil ha en del å si for hvordan din webside bør se ut. Skal du f.eks ha en blogg som du oppdaterer daglig, bør du velge et utseende som er tilpasset dette. Skal du ha en mer statisk nettside med f.eks produkter eller tjenesteinformasjon som ikke oppdateres så ofte, har slike sider normalt et ganske annet oppsett enn f.eks blogger.

Når du velger utseende på din webside bør du alltid tenke på om utseendet vil passe til ditt innhold.

 

Utseende på websiden

Når du har installert WordPress vil et standard tema være aktivert. Et tema er det som bestemmer hvordan websiden ser ut. I WordPress kan du velge blant mange ferdige tema for å få et unikt utseende på din webside. Det er også mulig å lage helt spesialtilpassede tema.

Det er kun noen få enkle tema installert som standard. Normalt vil det være ønskelig å ta i bruk et annet tema. Det finnes veldig mange tema tilgjengelig til WordPress, både gratis og for en rimelig sum. Temaer kan også være veldig avanserte og kostbare. Vi tilbyr et utvalg av ca 80 profesjonelle tema som kan installeres på din WordPress-webside for en engangssum på kr. 99,- ekskl.mva. Et annet godt utgangspunkt for å finne gode tema som er rimelige er Themeforest.

 

Legge til og aktivere et tema

Skal du selv installere et tema i WordPress er dette veldig enkelt. Om du har lastet ned eller kjøpt et tema på forhånd vil du alltid ha en .zip-fil som er hele temaet. Det er også mulig å søke blant gratis tilgjengelige tema direkte i WordPress.

For å laste opp et nytt tema, gå til «Utseende» -> «Tema»
Tema i WordPress

 

Klikk «Legg til nytt»
Legg til nytt tema

 

Du kan søke blant tilgjengelig gratis tema under «Søk». Har du en egen .zip-fil med tema velger du «Last opp»
Laste opp tema

 

Naviger deg frem til filen på din harddisk, velg denne og trykk «Installer nå»
Last opp og installer tema

 

Du får en bekreftelse på at temaet ble vellykket installert. Om du vil aktivere temaet med en gang, klikker du på «Aktiver»
Aktiver nytt tema

 

Videre i denne artiklen bruker vi temaet «Canvas» fra våre profesjonelle WordPress-tema.

 

Den første posten – innhold på din webside

Etter at temaet er blitt installert og aktivert er det klart for å lage innhold. Jeg kommer til å vise hvordan man setter opp en webside med en blogg som hovedsiden, en informasjonsside og en side med kontaktinformasjon.

Bloggpost

En ny bloggpost opprettes under «Innlegg» -> «Legg til nytt»
Legg til nytt innlegg

 

Øverst er det et felt for tittel på innlegget. Under finnes området hvor innholdet i innlegget skrives. Det er mulig å sette inn bilder og formatere teksten etter eget ønske. Er du mer avansert og kan HTML-kode, kan HTML-kode også brukes i innlegget ved å bytte visning til «Tekst» og skrive koden.
Skrive innlegg i WordPress

 

Siden dette er det første innlegget og det ikke er en passende kategori fra før, trengs en ny kategori. Dette opprettes enkelt mens du skriver innlegget
Legge til ny artikkel

 

Skriv inn navnet på den nye kategorien og trykk «Legg til ny kategori». Den nye kategorien blir markert
Navngi og lagre ny artikkel

 

Jeg vil også ha et bilde som vises i blogglisten og dette legges til under «Fremhevet bilde»
Legg til fremhevet bilde

Velg fil for fremhevet bilde

Skriv inn detaljer og meta-data for bildet

 

Det er mulig å angi et et innlegg ikke skal være publisert selv om det er skrevet. Dette er f.eks nyttig om du har et lengre innlegg som du jobber med over tid. Innleget kan skrives og redigeres så mange ganger du ønsker, og du velger først å publisere det når det er ferdig. Det er først ved publisering av de besøkende til websiden vil se innlegget.
Valg for publisering av innlegg

 

Informasjonsside

I tillegg til en blogg, vil jeg at websiden skal ha en side med informasjon. For å opprette denne siden velger jeg «Sider» -> «Legg til ny»
Legg til ny side

 

På samme måte som for en bloggpost har en side en tittel og innhold. En side har imidlertid ikke en kategori slik en bloggpost har.
Tittel og innhold for side

 

Etter at innholdet er skrevet velger jeg å publisere siden.
Publiser side umiddelbart

 

Kontaktside

De fleste tema har spesielle maler som er ment benyttet som «Kontakt oss»-sider og andre typer litt spesielle sider. Alle teamene vi tilbyr har en slik funksjon for «Kontakt oss». Dette gjør det enkelt å lage en «Kontakt oss»-side med webskjema.

En side med en spesiell mal opprettes på samme måte som en ordinær side, under «Sider» -> «Legg til ny»
Legg til ny side

 

Tittel og innhold skrives inn på vanlig måte. Innholdet som defineres på slike sider kommer normalt øverst på siden, over eventuelt spesielt innhold som settes inn fordi du velger en annen sidetype. Jeg vil her ha en «Kontakt oss»-side og velger derfor «Contact Form» under «Maldokument»
Mal for side

 

Avhengig av temaet du har så kan det være litt forskjellig hvordan du angir innstillinger til et slikt skjema. Her må du sjekke hjelpesidene til teamet du har installert for ytterligere hjelp.

 

Websiden er klar

Etter at innholdet er blitt laget er websiden klar! Jeg har laget en veldig enkel webside her, men det viser hvor lite som skal til for å ha en fullt funksjonell webside laget på kort tid.

Under er det skjermbilder som viser resultatet av informasjonen i denne artikkelen.

Lykke til med din WordPress-side!